Blog yazarlığı bir meslek midir?

Yazmak üzerine saatlerce konuşabilirim. Hani kalem kılıçtan keskindir diye bir söz var ya… Ülkeler fetheden, yaşamlar tüketen, yeni dünyalar kuran savaş teriminden söz ediyorum. Kalem bu terimden bile üstündür. Kalem aslında daha birçok şeyden üstündür. Buna o kadar inanıyorum ki. Elimde tuttuğum bu kalem bir insanın acılarını dindirebilir. Bir insanın yaşamına dokunabilir. Bu kalem bir savaşı başlatabilir ya da bitirebilir. O savaşı başlatanların elinde de olabilir bitirenlerin elinde de. Daha muhtemeldir ki hiç başlamamasını sağlayanların elindedir. Ve bir tek insan, özünde tüm insanlığın temsili demektir. Yani yazmak zamansız ve mekansız bir eylemdir ve geçmişten geleceğe insanlığın aracıdır. İletişim kurmak için, bilgiyi aktarmak için, geçmişi anlamak ve geleceğe miras bırakmak için.

Blog yazmak ise bütün bu eylemin küçük bir parçası gibi geliyor bana. Daha çok günlük yaşamı, hayata bakışımızı, sorularımızı, sorunlarımızı ve duygularımızı paylaşma alanı. Blog yazmayı daha ziyade arzu edilen ya da merak edilen bir konuda araştırma yapmak, yaptığın araştırmayı derlemek ve paylaşmak olarak görüyorum. Bunu biraz da araştırılan ve edinilen yahut sahip olunan bilginin zekatı olarak görüyorum. Ancak blog yazmanın getirdiği sorgulayıcılığı da çok seviyorum. Bu bulunduğum her ana daha farklı bakmamı sağlayan bir tetikleyici gibi. Yani blog yazmayı bir meslek olarak görebilir miyiz diye soranlara benim cevabım evet olsa da bu benim için bir işten daha çok bir yaşama tarzı.

Temmuz,2016 / Ankara Bahçelievler

Her ne kadar evden çalışmak ve oturarak yapılan işler ülkemizde meslek olarak kabul görmese de blog yazarak para kazanabilir, bu eylemi kendiniz için bir iş haline dönüştürebilirsiniz. Bunun birçok örneği mevcut. Sadece blog yazmayı bir iş olarak yapmayı düşünüyorsanız ve bu işi düzgün bir şekilde yapmak istiyorsanız hatırlamanız gereken ilk şey elinizdeki kalemin size bir sorumluluk yüklediği ve her kelimenizin sizin mirasınız olacağı. Paylaşımlarınızın içeriği ve güvenilirliği blogunuzun da kalitesini belirleyecektir. Diğer taraftan bilmelisiniz ki her iş gibi bu işte de emek olmadan maddi ya da manevi kazanç olmayacaktır. Blogunuzun içeriğine göre değişmekle birlikte sitenizin günde bin ziyaretçi almaya başlamasıyla para kazanmaya da başlayabilirsiniz. Bu da içerik üretme hızınıza -haftada yaklaşık 2 ve ya 3 içerik idealdir- ve geri dönüşlere göre 1 ila 2 yıl arası bir süre alabilir. Ancak yeteri kadar emek ve doğru yönlendirilmiş bir enerjiyle sevdiğiniz işi yaparken para kazanmanız oldukça olasıdır. Deneyin ve kendinize inanmaktan vazgeçmeyin. Blog yazmaya yeni başlıyorsanız aşağıya bir yorum bırakın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s